Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και ο Άγιος προστάτης τους

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και ο Άγιος προστάτης τους

Παγκόσμια ημέρα των ζώων σήμερα, 4 Οκτωβρίου, είναι μια καλή αφορμή για να γράψουμε δυο λόγια για τα δικαιώματα και την προστασία τους.
Πρώτα από όλα, ας δούμε το ιστορικό υπόβαθρο της ημέρας αυτής. Η πρώτη φορά που εορτάστηκε ήταν το 1931, σε κάποιο συνέδριο περιβαλλοντιστών της Φλωρεντίας, του οποίου ο σκοπός ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα είδη ζώων προς εξαφάνιση. Αργότερα καθιερώθηκε ως ημέρα ευαισθητοποίησης για όλα τα ζώα. 
Γιατί όμως επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα για αυτό τον εορτασμό?
Η απάντηση βρίσκεται στην Καθολική Εκκλησία, η οποία έχει ανακυρήξει την 4η Οκτωβρίου ως ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Ο Άγιος Φραγκίσκος θεωρείται ο προστάτης της Ιταλίας αλλά και ο προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
Παρακάτω θα δείτε τη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, όπως αυτή ψηφίστηκε σε συνέδριο στο Παρίσι το 1978: 
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Στην Ελλάδα έχουν πλέον κατοχυρωθεί τα δικαιώματα των ζώων συντροφιάς και αδέσποτων από το νόμο 4039/2012, καθώς επίσης έχει οριστεί και Εισαγγελεία Ζώων ήδη από το 2010.
Πολύ σημαντική για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους φυσικά είναι και η συνέπεια των ιδιοκτητών τους στις υποχρεώσεις απέναντί τους, καθώς επίσης και η πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν τα Φιλοζωϊκά Σωματεία αλλά και και οι ιδιώτες για τα αδέσποτα.
Είναι πιο εύκολο από ότι νομίζουμε το να προσφέρουμε έστω μια μικρή βοήθεια σε ένα πλασματάκι που το έχει ανάγκη!
Εκτύπωσέ το!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *