Λίπη ή Ψέματα

Λίπη ή Ψέματα

 
Στο άκουσμα των λέξεων λίπη ή λιπαρά αυτομάτως μας γεννάται μια αρνητική αντίδραση. Η τάση της εποχής είναι να τα αφαιρέσουμε εντελώς από την διατροφή μας. Ωστόσο έχουν μόνο το ρόλο του κακού και είναι όλα της ίδιας ποιότητας?
Τα λιπαρά είναι οργανικές χημικές ενώσεις (οξυγόνου και υδρογόνου) τα  οποία τα βρίσκουμε σε συμπαγή αλλειφοειδή μορφή  τα Λίπη ή ρευστή λιπαρή υφή τα γνωστά Έλαια.

 

Τα Λιπαρά της καθημερινής μας διατροφής δεν είναι θρεπτικά συστατικά, ωστόσο συμπεριλαμβάνονται στα Κύρια Θρεπτικά Συστατικά λόγω της μεγάλης προσφοράς τους σε προμήθεια του οργανισμού με φορτίο ενέργειας.

Η αξία αυτής της ενέργειας είναι δύο και ένα τέταρτο περισσότερη από εκείνη της ικανότητας των υδατανθράκων και των πρωτεινών.
Επιπλέον υπερισχύει έναντι των άλλων, επειδή τα λιπαρά για τον οργανισμό είναι αποταμιευτικός ιστός φορτίου ενέργειας έτοιμης να χρησιμοποιηθεί σε πρώτη ζήτηση.
Όταν ο στόχος της καθημερινής μας δίαιτας είναι η θρέψη και η παραγωγή ενέργειας, δικαίως έχουν ξεχωριστό ρόλο και έχουν διακριθεί ως κύριο συστατικό θρέψης.
 Ταυτόχρονα τα Λιπαρά δικαιώνουν τη κατάταξη τους μεταξύ των κυρίων Στοιχείων Θρέψης, επειδή οι λιπαρές ή ελαιοφόρες μάζες (π.χ. ελαιόλαδο) εκτός από φορτίο ενέργειας είναι παράλληλα και φορείς βιταμίνης Α,D και Ε έτοιμης να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό.
Συμπερασματικά πρέπει να ξορκίσουμε το φόβο όταν ακούμε τη λέξη λίπη, καθώς είναι απαραίτητα στη καθημερινή μας δίαιτα για την ενέργεια που προσδίδουν στον οργανισμό και για τις βιταμίνες που περιέχουν.
Στη Διατροφική πυραμίδα κατέχουν τη ψηλότερη θέση και τη μικρότερη.  Με απλά λόγια, ακριβώς επειδή μιλάμε για τροφές με πολύ υψηλή θρεπτική αξία δεν χρειάζονται σε μεγάλη ποσότητα καθώς με περιορισμένη καθημερινή χρήση μπορούν να προσφέρουν ότι χρειάζεται ένας υγιής ισορροπημένος  οργανισμός. 
Τα προβλήματα ξεκινούν όπως και με τα πιο πολλά τρόφιμα όταν γίνεται υπερκατανάλωση. Κάθε δίαιτα υπερκαταναλωτισμού μετατρέπεται σε λίπος στο σώμα με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους και κακή επιρροή στην υγεία μας. 

Ino del

Εκτύπωσέ το!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *