Ο ESFA προειδοποιεί για το Φοινικέλαιο

Ο ESFA προειδοποιεί για το Φοινικέλαιο

Το Φοινικέλαιο είναι ένα φυτικό έλαιο που προέρχεται από τους καρπούς του Ελαιοφοίνικα.

Με καταγωγή από την Αφρική.

Χρησιμοπιείται από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια με διάφορους τρόπους.

Στη σύγχρονη εποχή η βιομηχανία τροφίμων, έχει δείξει ιδιαίτερη προτίμηση στο συγκεκριμένο φυτικό έλαιο, λόγω του χαμηλού κόστους.
Τα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ αρτοπαρασκευάσματα, μαργαρίνες, γλυκά κ.α. εμπεριέχουν φοινικέλαιο.
Ωστόσο η έκθεση του Ευρωπαικού Οργανισμού για την ασφάλεια των Τροφίμων (ESFA ), μετά από πρόσφατες μελέτες αποκάλυψε ότι η επεξεργσία του φοινικέλαιου σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παράγει ένα ένζυμο που δημιουργεί όγκους στο ανθρώπινο σώμα.  Κατηγορείται για καρκινογόνες ιδιότητες. 
Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη απαγορευτική επεξεργασία του, αυξάνει τα μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα του οργανισμού.
Ο ESFA παροτρύνει το κόσμο να διαβάζει προσεχτικά τα συστατικά από τα προιόντα που αγοράζει, για να μειώσει όσο γίνεται τη κατανάλωση αυτού του επικίνδυνου ελαίου.
Φυσικά η καλύτερη μέθοδος είναι να μαγειρεύουμε όσο περισσότερο μπορούμε οι ίδιοι σπίτι μας με υλικά που γνωρίζουμε.
Από δικής μας πλευράς το αισιόδοξο νέο είναι ότι μετά από μια μικρή έρευνα που κάναμε στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ , παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν κάποια μεμονωμένα προιόντα -όχι πολλά βέβαια- που δεν το χρησιμοποιούν πλέον.
Ελπίζουμε ότι σταδιακά θα ακολουθήσει στο σύνολο η βιομηχανία τροφίμων τις οδηγίες του ESFA, σε ότι αφορά το συγκεκριμένο συστατικό.
Κάνοντας υγιεινές επιλογές στη διατροφή μας, με λιγότερα τυποποιημένα τρόφιμα ή έστω όταν είμαστε προσεκτικοί και επιλεκτικοί ακόμα και στα τυποποιημένα, (επιλέγουμε αυτά με τα πιο αγνά υλικά) μειώνουμε την έκθεση μας όχι μόνο στο φοινικέλαιο αλλά και σε άλλες πιθανές βλαβερές ουσίες.
Ino  del
Εκτύπωσέ το!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *